Het was een hele zoektocht om mijn droom te realiseren

Over mij

Mijn kinderdroom: “Ik word meester!”

Als 4-jarig kind droomde ik er al van om leraar te worden. In 1985 was het dan zo ver! Als lange vent van 1.97m werd ik leraar bij de kleuters. Kun je nagaan hoe dat eruit zag! Een half jaar later werd ik leraar van groep 6. Hier werden mijn ogen geopend. Ik ontdekte dat kinderen al op 9 jarige leeftijd allerlei problemen hadden ontwikkeld, terwijl die kleuters nog zo open, nieuwsgierig, gemotiveerd en leergierig waren. Ik dacht: ‘Wat in hemelsnaam gebeurt er in het onderwijssysteem, dat ondanks goede intenties en hoge inzet van leraren heel veel kinderen allerlei problemen ontwikkelen?’ Deze vraag werd mijn levenswerk!

Ik wilde de gouden sleutels in handen krijgen die leraren toegang geven tot waar het in het basisonderwijs, in leren en ontwikkelen, wezenlijk om gaat. Ik wilde het basisonderwijs in alle facetten en vormen leren kennen om te ontdekken wat werkt en wat absoluut niet. Ik wilde leren hoe leraren de eigenheid van kinderen en zichzelf kunnen eren en faciliteren. 

Mijn pad in het onderwijs

In meer dan 30 jaren heb ik een enorm groot ervaringsveld opgebouwd. Vanuit studie en een heel breed spectrum van werkervaringen heb ik alle hoeken en kanten van het basisonderwijs zelf ervaren en gezien. Ik werd blij van de scholen waar ik als leraar of schoolleider ruimte kreeg om mijn eigenheid naar buiten te brengen. Ik liep keihard aan tegen machtsstructuren, protocollen, administratie en noem maar op die mijn energie en creativiteit ernstig ondermijnden en me in een soort gouden kooi plaatsten. Ik heb mijn hachje moeten redden op momenten dat collega’s of bestuurders zich bedreigd voelden als ik met nieuwe ideeën kwam en niet in staat waren te veranderen en te reflecteren op zichzelf. Gelukkig heb ik ondanks alles mijn eigenheid weten te behouden. Ik ben dankbaar voor de rijkdom aan ervaringen.

Op eigen benen; mijn bedrijf als coach

In 2017 kwam de ommekeer. Als schoolleider had ik in korte tijd met het schoolteam weer prachtige dingen voor elkaar gekregen op een manier die nieuw en verfrissend was. Leraren voelden weer het vertrouwen, de rust en de ruimte in zichzelf om nieuwe dingen op te pakken en zich kwetsbaar op te stellen. Voor mij was het tijd om alleen nog maar hetgeen te doen waar mijn hart blij van werd en wat als een jas bij me past: coaching van leraren naar eigenaarschap. De naam van mijn bedrijf was al geboren: ‘Hartspiratie – leven & werken vanuit je hart!’ Ik heb binnen de coaching al enorme transformaties zien gebeuren en leraren helemaal zien openbloeien.

Ik wil leraren in het basisonderwijs helpen zelf de verandering te zijn die ze zich wensen in hun onderwijspraktijk.

Mijn visie op onderwijs

Onderwijs is nog steeds te veel eenheidsworst waarin scholen en leraren niet 100% gaan staan voor hun eigenheid en unieke kwaliteiten. Ik zie een school als een bedrijf en een leraar als iemand die hoge waarde creëert in ontwikkeling van leerlingen. Leraren die het verschil kunnen maken zouden meer ruimte moeten krijgen vanuit ondernemerschap hun ideeën over inspirerend onderwijs te realiseren. Leren en ontwikkelen kan veel uitdagender, sneller en efficiënter. De kennis en technieken zij al lang voorhanden maar zijn nog onvoldoende bekend bij leraren en worden slechts sporadisch toegepast.

Wat je over mij moet weten

Als ik een doel voor ogen heb, dan ga ik daar altijd volledig voor. Ik denk en handel out-of-the-box, omdat ik weet dat daar de oplossingen liggen waar je als klant naar verlangt. Dat is trouwens heel leuk en verfrissend! Ik kan complexe zaken simpel maken en kan grote gehelen overzien en ordenen. Ik houd niet van koetjes en kalfjes maar kom meteen to-the-point en ga naar de kern. En als ik door mijn enthousiasme weer eens te lang van stof ben, mag je me gerust afkappen. Ik weet als geen ander heel liefdevol en glashelder door weerstanden heen te gaan en situaties positief te draaien. Ik kan verrassend uit de hoek komen. Ik heb een groot hart!

Wat typisch Corné is:

… iedere dag op hetzelfde tijdstip opstaan en mijn vaste ontbijtpapje met vruchten, zaden en haver eten
… nog steeds als volwassen vent vol schieten van ontroering bij een romantische film of dans van het Nederlands Dans Theater
… een heel eigen stijl van schilderen met ecoline heb ontwikkeld
… het liefst kleurrijke blouses en sokken draag waar ook anderen heel blij van worden
… ik supertrots ben op 3 kanjers van kinderen
… tijdens reizen de wereld te ontdekken en contact te maken met prachtige en krachtige plekken
… ik eindeloos kan genieten van supertalent bij America Got Talent en dat soort shows

Volg mij op Social Media:

Opleiding Master of Education RUU

Specialisatie op het gebied van onderwijsvormgeving en-ontwikkeling. Hoe geef je vorm aan vernieuwend onderwijs en bouw je passende leerarrangementen voor ieder persoon, jong en volwassen.

Opleiding Pedagogiek HBO

Specialisatie onderwijsmanagement en beleid. Hoe bouw je lerende organisaties binnen het onderwijs die mensen bekrachtigen en maximaal gebruik maken van talenten van een ieder!

Opleiding Healing arts en kindercoaching

Gericht op persoonlijke ontwikkeling en oplossen van belemmeringen om ervoor te zorgen dat mensen, jong en volwassen, vanuit eigen regie, met passie hun leren, werk en leven kunnen vormgeven.

Hoe klanten mij ervaren

Corné heeft me weer bewust gemaakt van mijn talenten en deze zet ik met plezier in. Ik heb meer lol in mijn werk en ervaar betere verbinding met mijn cursisten en collega’s.

Resultaat: meer energie aan het einde van de dag.

Frans Oostveen |

Docent mobiliteit, ROC Midden Nederland

Wil jij samen met mij ontdekken en leren hoe je kunt werken vanuit je hart?

Je wordt zelf de verandering die je wilt zien in je gedroomde onderwijs!